Blog

Vitamines verklaard

Donderdag 5 mei 2016

Afkortingen: g=gram, mg=milligram, µg=microgram, Cal=Calorieën, RE=Retinol Equivalent (vit. A of gelijkwaardig), BW=Biologische Waarde.

In vet oplosbare vitamines:

Vitamine A (retinol) komt alleen voor in dierlijke aard, plantaardig in de voorfase is provitamine zoals in wortelmeel, welke rijk is aan betácaroteen een provitamine A. Tekort leidt tot functiestoornissen zoals groei, voortplanting, centraal zenuwstelsel, huid en slijmvliezen. Ook is vitamine A betrokken bij het gezichtsvermogen en kan een tekort leiden tot verminderd waarnemingsvermogen van licht en donkercontrasten. Komt veel voor in wortels, 100g wortelmeel bevat 50mg caroteen. 1 eetlepel per dag met wat zalmolie is voldoende.

Vitamine D (cholecalciferol), als uitzondering is het lichaam relatief onafhankelijk van de opname via de voeding, de voorfase uit de huid (ergosterol) is zelf te vormen. De zon geeft ons voldoende ultraviolet licht om D te vormen. De hoeveelheid vitamine D hangt zeer nauw samen met het calcium fosfor gehalte, wanneer deze in de juiste verhouding van 1,2/1 staat, is de behoefte aan D minimaal. Komt veel voor in levertraan, granen en plantaardige oliën en 150g verse zalm bevat 25 µg.

Vitamine E (tocoferol) is een bestanddeel van alle celmembranen en beschermt de cellen tegen aanvallen van vrije radicalen en speelt dus een belangrijke rol bij het voorkomen van aderverkalking en ook kanker. Tevens voorkomt zedat andere vitaminen en stoffen in het lichaam worden afgebroken en vernietigd.
Komt voor in plantaardige oliën 1 eetlepel tarwekiemolie bevat 22mg vitamine E. Vitamine E wordt als natuurlijke bescherming toegevoegd aan bijvoorbeeld zalmolie om zo kwaliteitsachteruitgang tegen te gaan.

Vitamine K (fyllochinon) is belangrijk voor de bloedstolling. Met hulp van K wordt een reeks van stollingsfactoren gestart. Bij darmproblemen kan het nodig zijn om extra K in te nemen. 125g kippenlever bevat 737µg, verder o.a. in wortel, spinazie en vismeel.

 

In water oplosbare vitamines:

De B vitaminen, een complex van minstens 10 verschillende vitamines, zijn onmisbaar en centraal in het stofwisselingsysteem. Als katalysator steunen zijhet verloop van diverse processen.

Vitamine B1 (thiamine) wint energie uit koolhydraten en ondersteunt de splising van suikers zodat de spieren voldoende energie aangevoerd krijgen. Granen, vooral de wand, bevat thiamine, niacine en riboflavine.

Vitamine B2 (riboflavine) is belangrijk bij de groei, genezings- en stofwisselingsprocessen zoals van de huid en de celademhaling. Maakt onderdeel uit van diverse enzymen en is hierdoor onmisbaar om energie uit voeding te winnen. Komt voor in bijna alle levensmiddelen.

Vitamine B3 (niacine) is nodig om eiwit, vet en koolhydraten optimaal te kunnen gebruiken en zorgt tevens voor een mooie en gezonde huid. 150g verse zalm bevat 15mg B3.

Vitamine B5 (pantotheenzuur) is nodig voor het definitief afbreken van eiwit, vet en koolhydraten en voor de synthese van de bloedkleurstof, vetzuren, cholesterol en galzuur. Tevens belangrijk voor een gezonde huid en haar. B5 komt in bijna alle levensmiddelen voor. 200g watermeloenbevat 3µg en 125g kalfslever 10µg.

Vitamine B6 (pyridoxine) speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling met name de eiwitstofwisseling, het activeren van enzymen. Bij de vorming van bloed is B6 ook belangrijk en tevens bij de vorming van arachidonzuur uit linolzuur, beide essentiële vetzuren. 150g = 1 banaan bevat 1,5µg en 150g verse zalm bevat 1,5µg.

Vitamine B7 (biotine) werkt mee bij de synthese van de lichaamseigen vetzuren en speelt een rol bij de eiwitstofwisseling, bloedstolling en, net zoals de andere B vitamines, gezond haar en de nagels. Een ei bevat >15µg.

Vitamine B9 (foliumzuur) komt veel voor in rode bieten. Foliumzuur is van belang bij de celdeling en de groei van de foetus.

Vitamine B12 (cobalamine) hierin is het sporenelement cobalt verwerkt en is belangrijk vij de vorming van de rode bloedkleurstof (haemoglobine) en wordt geproduceerd door de bactierieflora in de dikke darm.

Granen zoals tarwe, rogge, gerst, maïs, rijst, haver en boekweit zijn de zaden van gecultiveerde rassen en bestaan voor 60-80% uit koolhydraten, grotendeels in de vorm van zetmeel en bevatten circa 8-15% eiwitten waarvan 8 essentiële aminozuren en zijn dus incompleet. Granen bevatten een gering aandeel aan vet (meervoudig onverzadigde vetzuren) en zijn cholesterolarm.

Vitamine C (ascorbinezuur) de hond kan deze zelf aanmaken, pups en drachtige teven krijgen direct wat extra middels hun voeding. Puppy en sportvoeding bevatten een hoger gehalte aan vitamine C. Vitamine C is een natuurlijk en krachtig anti-oxidant, in de voeding belangrijk bij de vorming van bindweefsel en bot.

Bron: Green Heart

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Vitamines verklaard.

Honden en katten zijn canivoren en  hebben geen natuurlijke behoefte aan koolhydraten en zijn geëvolueerd om dierlijke eiwitten en vetten te gebruiken als bron van energie.

De  natuurlijke voeding van honden en katten bevat nauwelijks koolhydraten en de kleine hoeveelheden granen, groenten en fruit in de maag van het prooidier maken maar een klein deel uit van de totale voeding.

De heden ten daagse conventionele huisdierenvoedingen bevatten grote hoeveelheden koolhydraten (tarwe, mais, rijst, bietenpulp, aardappel etc.) dit zijn relatief goedkope makkelijk te bewaren en op de wereld markt te verkrijgen grondstoffen. Deze grondstoffen leiden echter wel tot een grote fluctuatie van de bloedsuikerspiegel, insuline resistentie, en zijn een belangrijke oorzaak van obesitas, diabetes en tal van andere gezondheidsproblemen bij honden en katten.

Conventionele diervoeders hebben een zeer hoge koolhydraten bijdrage, de meeste voedingen overstijgen de 40-50%(!)

Bijna de helft van dergelijke voedingen is niet essentieel en zijn niet meer dan simpele suikers. Dit zeer belangrijke feit wordt veelal niet opgemerkt omdat diervoeder fabrikanten koolhydraten niet op hun verpakking mogen/moeten vermelden.

Een percentage koolhydraten in diervoeder wat hoger is dan de dagelijkse behoeften (wat de regel is bij conventionele voeders) worden in het lichaam opgeslagen als vet.

Om het percentage koohydraten te berekenen, telt u de procenten uit de analyse van de volgende onderdelen op (ruw) eiwit + (ruw) vet/olie + (ruwe) as + (ruwe) celstof + vocht het totaal van deze optel som haalt u af van 100 en het koolhydraten percentage blijf over.

Koolhydraten voor honden en katten?

Koolhydraten uit granen, zoals maïs, tarwe en rijst veroorzaken grote bloedsuiker schommelingen - een actie die gevolgen heeft voor diabetes, insulineresistentie en het gewicht beïnvloeden.

Het percentage koolhydraten wordt zelden vernoemd op de verpakking, de meeste consumenten hebben geen idee dat conventionele voeders voor huisdieren voor 40% tot 50% uit koolhydraten bestaan.

Met andere woorden, van de overgrote meerderheid van de honden en katten voeders die worden verkocht, bestaat de helft van elke zak uit koolhydraten - die niet-essentieel zijn en zelfs slecht zijn voor honden of katten.

In tegenstelling tot conventionele voeders voor huisdieren, is Orijen Biologically AppropriateTM rijk aan vlees en vis eiwitten en bevat maximaal 25% aan koolhydraten, afkomstig van fruit en groenten in plaats van hoog-glycemische en ongepaste granen zoals tarwe, witte rijst of maïs.

In het lichaam van honden en katten, zijn koolhydraten lege calorieën of simpele suikers welke geen nutritionele waarde hebben anders dan hun beperkte en controversiële energie potentieel

Anders als bij ons mensen, zijn honden en katten geëvolueerd als carnivoren en anatomisch het beste in staat tot het ge- en verbruiken van een voeding rijk aan dierlijke eiwitten en vetten, zonder granen en koolhydraten

Koolhydraten worden snel opgenomen in de bloedcirculatie, en veroorzaken een explosieve stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze explosieve stijging zorgt er voor dat het lichaam enorme stijgingen van de insuline niveaus te verwerken krijgt en de suikers omgezet worden in vet.

Honger gevoel en gevoel van zwakte zijn het gevolg van de schommeling van de bloedsuiker spiegel.

Een verhoogde bloedsuikerspiegel zet gemakkelijk om in vet, een overdaad aan koolhydraten kan tot ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas, insulineresistentie en diabetes type II leiden.

Als honden en katten niet zijn ontwikkeld om granen te eten, waarom zitten er dan zoveel granen in de huisdierenvoeding van vandaag?

Graan verscheen voor het eerst in voedsel voor huisdieren ongeveer 70 jaar geleden, toen consumenten het gemak van huisdiervoeding in een zak wilde, en fabrikanten de kosten wilde drukken met goedkope calorieën uit granen.

Terwijl granen zoals mais, rijst en tarwe zorgen voor goedkope calorieën , veroorzaken deze granen een hoog koolhydraatgehalte en hebben hoge glycemische eigenschappen welke zorgen voor een verhoogde en schommelende bloedsuikerspiegel, overtollig lichaamsvet en diabetes.

Het feit is dat honden en katten simpelweg niet zijn geëvolueerd om de grote hoeveelheden granen waaruit hedendaagse conventionele huisdiervoedingen bestaan te ge- en verbruiken.

De multinationals die vandaag de dag huisdiervoeding produceren, produceren voedingen welke rijk zijn aan koolhydraten en granen. De redenen hiervoor zijn lage kosten van grondstoffen, gemakkelijke opslag van de grondstoffen om zo uiteindelijk de hoogste opbrengst te kunnen realiseren.

Wij vragen ons af wat honden en katten hiervan zouden zeggen.........  ?

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Koolhydraten?.

Vakantie met de hond

Vrijdag 29 april 2016

De meeste mensen nemen een klein eerste hulp kitje mee als zij op vakantie gaan. Daar zit meestal een pleister, paracetamol, ORS, gaasjes, Calendula zalfje etc. Gaat de hond mee op vakantie, dan wordt hier ook rekening mee gehouden.

Wat is dan handig om mee te nemen?

Geef je normaal vers aan uw hond dan is Renske met 80% vers vlees of Alpha Spirit met 85% vers vlees de ideale oplossing zonder dat deze moet gekoeld worden.

En natuurlijk uw hond :-)

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Op vakantie met de hond.

Angst voor vuurwerk bij hond en kat

Vrijdag 29 april 2016

De schappen bij de supermarkt liggen alweer vol met pepernoten en marsepein en NML geeft alweer aandacht aan Vuurwerk. Ietsjes te vroeg? Dat eerste misschien wel, het tweede zeker niet. Voor een groot aantal dieren is de aanloop naar de jaarwisseling een grote bron van stress: er wordt vuurwerk afgestoken. Ieder jaar worden wij in de decembermaand bij NML platgebeld door verontruste baasjes die op zoek zijn naar een kant en klare, liefst snelle oplossing. En ieder jaar weer blijkt dat veel dierenbezitters zich pas als de eerste knal klinkt herinneren dat ze een dier met vuurwerkangst hebben; en dan is het vaak al te laat. PUUR biedt een gedegen, natuurlijke ondersteuning bij vuurwerkangst. Deze werkt het meest effectief wanneer er op tijd, dus voordat de eerste knallen zich voordoen, mee wordt begonnen.

Maak uw klant bewust en deel & adviseer het PUUR stappenplan! Een rustige decembermaand voor baas en dier!

1.vanaf begin december:

Adviseer een natuurlijk supplement op basis van kruiden, mineralen en aminozuren dat al vroeg in december ingezet kan worden en helpt bij alle situaties van stress, onrust of angst. Magnesium vormt een belangrijk bestanddeel van dit supplement. Van alle mineralen in het lichaam kan er aan Magnesium het snelst een tekort optreden, dit terwijl Magnesium juist zorgt voor ontspanning en het de energiehuishouding in het lichaam reguleert. Magnesium regelt, onder andere, de uitscheiding en opname van vele hormonen, neurotransmitters en mineralen door de cellen in het lichaam. Ook werkt het ontspannend op de spieren en zenuwen.

Zorg dat het supplement ook het aminozuur L-Tryptofaan, een precursor van serotonine. Samen met Niacinamide vermindert L-Tryptofaan angsten en spanning; het kalmeert. Ook Inositol, Hop, Sint Janskruid en Meidoorn zorgen voor een rustgevend effect.

Kalmeert en ontspant maar versuft niet!

Zo’n samenstelling werkt echter niet alléén kalmerend. Door toegevoegde Zink zorgt het voor geestelijke alertheid en maakt het honden beter aanspreekbaar. Hierdoor is dergelijk supplement EXTRA zeer geschikt voor het “wegtrainen” van ongewenst (angst-) gedrag.

2. Een fytotherapeutische druppel met extracten van:

Haver (Avena sativa), Vleeskleurige passiebloem (Passiflora incarnata), Stinkende gouwe (Chelidonium majus) en verdunde extracten van Hop (Humulus lupulus) en Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

voor alle situaties van angst en onrust, waaronder ook bij angst voor vuurwerk, onweer of andere harde geluiden kan half december worden ingezet. Zo’n samenstelling werkt kalmerend zonder het dier te versuffen. Haver en Passiebloem hebben een kalmerende werking. De andere ingrediënten werken in het bijzonder bij angst voor plotselinge, harde geluiden, zoals vuurwerk en luchtdrukverschillen zoals onweer.

Dé juiste natuurlijke combinatie bij vuurwerkangst!

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Angst voor vuurwerk.

Spondylose bij de hond

Vrijdag 29 april 2016

Oorzaken, symptomen en behandeling

De wervelkolom van een hond bestaat uit harde wervels die kunnen bewegen ten opzichte van elkaar door de gewrichten en de tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven vormen de verbinding tussen twee harde wervels en bestaan uit een buitenste ring van kraakbeen (de annulus fibrosus) met daarin een zachte kern (de nucleus pulposus).

Deze tussenwervelschijven werken als stootkussen en voorkomen dat de wervels hard tegen elkaar aan botsen en zo slijten. Wanneer de stootkussens, die in ieder gewricht zitten, beschadigd raken en er botwoekeringen ontstaan, spreken we van artrose. Wanneer het specifiek de stootkussens tussen de wervels betreft en er botwoekeringen tussen de ruggenwervels ontstaan, dan spreken we van spondylose.

Hoe ontstaat spondylose?

Wanneer de tussenwervels slijtage gaan vertonen en minder soepel en flexibel worden, probeert het lichaam dit te compenseren door nieuw botweefsel aan te maken. Dit weefsel wordt echter nooit zo als het oude weefsel, en gaat woekeren rond het gewricht. Bij spondylose vormen deze botwoekeringen als het ware ‘bruggetjes’ tussen de wervels in de rug of de nek; ze zorgen ervoor dat de gewrichten met elkaar vergroeien. Door deze starre bruggen verliest de rug zijn elasticiteit en flexibiliteit: bewegen wordt lastig.

Des te meer bruggen er ontstaan, des te stijver een dier is. De botuitsteeksels die ontstaan, kunnen bovendien zorgen voor druk op omliggende weefsels, zoals het ruggenmerg. Dit kan leiden tot erge pijn en heel soms tot verlamming.

De oorzaken van spondylose

Spondylose is een aandoening die voornamelijk bij honden op leeftijd voorkomt. Bij sommige rassen komt spondylose echter ook voor op jonge leeftijd. Grote rassen ontwikkelen relatief vaker spondylose dan kleine rassen. Ook beweging kan van invloed zijn op het ontstaan van spondylose. Denk aan pups die op jonge leeftijd teveel (moeten) bewegen of sporthonden die van geen ophouden weten en teveel van hun lichaam vragen. Een goede, gedoseerde beweging is van groot belang bij het voorkomen van spondylose.

Symptomen van spondylose

De rug en/of nek wordt stijf en pijnlijk. Dit resulteert vaak in een stijve, stramme of zwabberende gang. Vaak wordt hierdoor de bespiering in de achterhand minder (‘ingevallen billen’). Ook liggen, opstaan en ‘opstarten’ gaat moeilijk, als de hond eenmaal op gang is versoepelt de beweging vaak weer iets.

Honden met spondylose willen en kunnen vaak geen bewegingen maken waarbij ze hun rug belasten, zoals traplopen of in en uit de auto springen. Ook kunnen ze last krijgen van problemen met de ontlasting en urineren (incontinentie).

De diagnose van spondylose

Spondylose kan worden vastgesteld door röntgenologisch onderzoek, hierop zijn de bruggen en haken in de wervelkolom vaak duidelijk te zien.

De behandeling van spondylose

De botwoekeringen die ontstaan door spondylose gaan niet meer weg, ze zijn ook niet operatief te verwijderen. Het is van belang om nieuwe artrosevorming zo veel mogelijk tegen te gaan, de rug soepel te houden en de bespiering in de achterhand te optimaliseren waardoor het ongemak voor de hond zo min mogelijk is.

Soepel houden van de rug/artrosevorming tegengaan:

Een compleet glucosamine preparaat

De belangrijkste eigenschap van een goed glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat preparaat is dat het in staat moet zijn om proteoglycanen aan te maken. Proteoglycanen vormen, samen met water, de belangrijkste onderdelen van de gewrichtsvloeistof. Het bewegen op zich wordt makkelijker en de stofwisseling in de gewrichten neemt toe. In een compleet Glucosamine product zitten ook stoffen met een pijnstillende en ontstekingsremmende werking, dit maakt dat hond zich pijnvrij kan bewegen.

De bouwstoffen glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat zorgen samen voor de vorming van de proteoglycanen. Het aanwezige Cetyl myristoleaat fungeert als smeermiddel. Diverse plantendelen met een ontstekingsremmende- en pijnstillende werking zijn onmisbaar in een compleet glucosamine supplement bij spondylose. Tevens bevat dit supplement geen calcium, de voeding van de opgroeiende hond bevat in de regel voldoende calcium. Een overmaat aan calcium verhoogt de renale uitscheiding van magnesium, waardoor een tekort hieraan kan ontstaan en dus ook zeer geschikt voor jonge honden.

Omega-3

De gewrichtsontstekingen die bij artrose kunnen onstaan, worden geremd door de onstekingsremmende stoffen uit Omega-3 vetzuren. Hierdoor zullen de klinische klachten verminderen. Ervaring uit de praktijk laat zien dat na enkele weken toediening de dosering pijnstillers vaak verlaagd kan worden. Ook zijn er aanwijzingen dat de kraakbeenafbraak geremd kan worden.

Onverzadigde vetten zijn kromme, flexibele ketens terwijl verzadigde vetten juist stugge, rechte ketens zijn. In de cel nemen ze behoorlijk wat ruimte in waardoor ze de celwand op-rekken. Hierdoor wordt deze zo elastisch dat de prikkeloverdracht tussen de cellen wordt verbeterd.

Tegengaan van pijn en achterhandslapte, specifiek ontstaan door spondylose:

Dit middel is specifiek ontwikkeld voor spondylose. De verdunde Harpagophytum heeft een gunstig effect in het geval van botaanwas bij spondylose in het deel van de rug dat vlak boven de borstholte en de buik ligt.

Extracten van Curcuma, Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Wierook (Boswellia serrata) en verdunde extracten van Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) en Kattensnor (Orthosiphon stamineus) hebben een positieve uitwerking op de zich door de achterhandslapte versneld ontwikkelende artrose van heupen (heupdysplasie) en knieën. Een samenstelling van deze ingrediënten versterkt de beschiering van de achterhand en verlaagt de prikkeldrempel in het deel van het ruggenmerg boven de buikholte en mede daardoor in staat is beginnende klachten met de ontlasting en het urineren te verminderen.

Opbouw van de bespiering in de achterhand

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan uw hond helpen met bewegen. U leert hierbij welke bewegingen goed zijn voor uw hond en welke niet en hoelang uw hond mag bewegen. Rust roest is absoluut waar in het geval van spondylose, maar ook teveel beweging is niet goed. Een fysiotherapeut kan u handvaten geven om het leven/bewegen met uw hond voor beide zo leuk mogelijk te houden.

Spieropbouw

Wanneer er veel spierarbeid geleverd moet worden, hebben de spieren meer ATP nodig als energie-leverancier. Deze ATP wordt geleverd door creatine. Wanner de ATP door de spier gebruikt wordt, wordt deze gesplitst in ADP, P (fosfaat) en energie. Om deze ADP + P later weer terug te zetten naar ATP (waaruit weer energie vrijgemaakt kan worden), zijn er energiesystemen in het lichaam nodig die hiervoor kunnen zorgen. Dit zijn de fosfaatpoel, het melkzuur-systeem en het zuurstofsysteem.

Een zeer uitgebreid recept met o.a. Damiana (Turnera diffusa), Schietwilg (Salix alba), Foliumzuur, Biotine, Inositol, Magnesium (als –citraat), Zink (als -L-methionine), L-Arginine, L-Glycine, en L-Methionine die deze systemen ondersteunen waardoor de energievoorziening van de spieren verbetert wordt, er sneller herstel na spierarbeid optreedt en de groei van spiermassa wordt bevorderd. Ook stoffen zoals MS welke de banden en pezen versterken zijn onmisbaar in dit product. Door toevoeging van specifieke planten en kruiden worden ook ontsteking en geremd en pijn gestild.

PUUR Spondy 50 ml

PUUR Spieropbouw / Muscle mass 250gr

PUUR Spieropbouw / Muscle mass 500gr HK

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Spondylose bij de hond.

Spijsverteringsproblemen hond en kat

Vrijdag 29 april 2016

Goede voeding vormt de basis van een gezond dierenlichaam. Toch kan het spijsverteringsproces, ondanks een goed voer, niet goed verlopen. Vaak gaat het hierbij om acute, kortdurende klachten, bijvoorbeeld als gevolg van het eten van viezigheid op straat of een virus infectie.

In andere gevallen is er sprake van een chronisch verstoorde darmflora of geïrriteerd maag/darmslijmvlies, dit kan verschillende oorzaken kan hebben. In alle gevallen, acuut of chronisch, geldt dat een natuurlijke aanpak vaak uitkomst biedt…

De beste aanpak

Voor de juiste, meest doeltreffende aanpak van spijsverteringsklachten, is het van belang te weten waar deze door veroorzaakt worden. Het is namelijk vele malen effectiever om de oorzaak van de klachten aan te pakken dan de symptomen alleen. Hieronder verschillende indicaties, waarbij een natuurlijke behandeling effectief is:

 • Draineren

Voor een goede spijsvertering is het aan te raden het lichaam twee maal per jaar te ontdoen van afvalstoffen. Ingrediënten zoals o.a. Artisjok, Asperge, Berendruif, Berk en Canadese geelwortel, stimuleren de lever, nieren, darmen en het lymfestelsel om afvalstoffen af te voeren, zodat een ‘schone start’ kan worden gemaakt. Naast een vermindering van allergische reacties, zorgt een drainagekuur ervoor dat voedingsstoffen en medicijnen een beter effect hebben; ze worden beter opgenomen. Ook bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig een drainagekuur te geven ter ondersteuning van de totale behandeling. Ook draagt dit middel bij aan een sneller herstel na narcose.

 • Goed voor de spijsvertering

Bij problemen die ontstaan ten gevolge van het drinken uit vieze slootjes, het eten van troep op straat, na toediening van bepaalde medicijnen of een virusinfectie kan een totaal psyllium supplement worden ingezet. Dit product werkt erg goed bij acute diarree. De Psyllium Husk vezels maken de darminhoud zachter met inname van voldoende water bij obstipatie; bij diarree nemen de vezels overtollig vocht in de darmen op. Ook neutraliseren ze de aanwezige toxinen in het spijsverteringskanaal. MSM, organische zwavel, helpt de cellen om overmatig vocht en gif af te voeren. De Bentonite bindt toxinen en zware metalen uit de darmen aan zich om deze met de ontlasting af te voeren.  Tevens helpen ze de darmflora op te bouwen en gifstoffen af te voeren.

 • Maag

Kruiden- en mineralen zoals o.a. Gember, Grote engelwortel, Hop, Mariadistel, Paardenbloem, Pepermuntblad, IJslandsmos en Zoethout worden ingezet bij uiteenlopende maagproblemen zoals maagslijmvliesirritaties, krampen, braken, gasvorming in maag en darmen (maagdilatatie), overmatig gras eten en eetlustgebrek. Deze middelen reguleren de aanmaak van maagzuur en werken effectief bij een gebrekkige spijsvertering, slechte opname van voedingsstoffen en een zwakke maag.

 • Probiotica en prebiotica

Een verstoring van de darmflora kan vele oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan antibiotica-gebruik of stress. Probiotica zijn goede darmbacteriën en herstellen de verstoorde darmflora, wat de opname van voedingsstoffen en de spijsvertering bevordert. Dit zijn voedingsdeeltjes (vezels) die in de maag en de dunne darm niet worden verteerd maar pas in de dikke darm door de darmflora worden afgebroken. Bij deze afbraak komen stoffen vrij die de groei en activiteit van de darmflora stimuleren. Deze prebiotica spreiden als het ware het bedje voor de probiotica. Goede darmbacteriën gaan de groei van schimmels, gistcellen en ziekmakende bacteriën tegen en bevatten antistoffen ter ondersteuning van het immuunsysteem. Daarnaast helpen ze met de opbouw van vetzuren, die van belang zijn voor een gezonde darmwand en maken ze spijsverterings-enzymen aan. Probiotica worden ook ingezet bij chronische huid- en vachtklachten.

 • Psyllium

Het vezelmengsel Psyllium Husk (vlozaad) kan ingezet worden voor een goede darmwerking. De vezels in de Psyllium Husk kunnen twintig maal hun eigen volume aan water opnemen. Dit zorgt ervoor dat de darminhoud zachter en volumineuzer wordt wat de darmpassage, met name bij verstopping, verbetert en diverticulosis voorkomt. Daarnaast vertragen de vezels de opname van koolhydraten en suikers, wat schommelingen van de bloedsuikerspiegel tegengaat. Psyllium Husk heeft tevens een ontgiftende werking. Het bindt een aantal toxinen en zware metalen aan zich en voert deze af met de ontlasting.

 • Diarree

Naast een Psyllium supplement kan er bij aanhoudende diarree, wanneer het maagdarmslijmvlies erg geïrriteerd is, verdunningen van Blauwe bosbes, Echte kamille, Fenegriek, Tormentil en Houtskool ingezet worden. Deze ingrediënten bevorderen de genezing van het maag- en darmslijmvlies wanneer dit is aangetast en voorkomt gasophopingen in het maagdarmkanaal. Daarnaast zorgt het voor een goede peristaltiek van de darmen. Carbo vegetabilis, een bereiding uit houtskool, voorkomt gasophoping in het maagdarmkanaal.

 • Poep eten?

Het eten van de ontlasting van soortgenoten is een veel voorkomend probleem bij honden. De oorzaken van dit gedrag zijn divers en het is dan ook moeilijk een pasklare oplossing te vinden. De inzet van het enkelvoudige homeopathische middel Carbo Vegetabilis D6 (Puur Darm/Intestine 50ml) kan helpen dit gedrag te verminderen en in sommige gevallen te stoppen. Omdat het eten van ontlasting vaak het gevolg is van een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen, geef daarom ter aanvulling op het voer een Vitaminen en Mineralen supplement.

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Spijsverteringsproblemen.

De natuur heeft een handigheidje verzonnen: andere teven in de groep  vertonen ook fysieke kenmerken van een zogende teef; ze worden schijnzwanger. Dit is dus een natuurlijk gedrag. Ze geven melk aan de pups en verzorgen deze als ware ze eigen, ze nemen de moedertaak over.

Symptomen van schijnzwangerschap

Vaak is als eerste waar te nemen dat teven zich vanaf de loopsheid anders gaan gedragen. Bij dieren die bevrucht zijn begint van af die periode de progesteronspiegel te stijgen. Bij onbevruchte schijnzwangere teven gebeurt hetzelfde.

Na de bevalling daalt deze progesteronspiegel weer en zorgt het hormoon prolactine ervoor dat de melkproductie op gang komt. Dit hormoon is ook van invloed op het gedrag van teven. Veel schijnzwangere teven trekken zich graag terug, of willen zelfs een holletje maken, worden snauwerig, eten minder goed en willen minder graag naar buiten. Weer andere teven worden tot vervelends toe aanhankelijk, of erg pieperig. Sommige teven gaan zelfs op zoek naar surrogaatkinders en slepen alles dat door kan gaan voor een pup, bijvoorbeeld sokken, pantoffels of speeltjes, mee naar hun ‘nest’.

Steriliseren of niet?

Schijnzwangerschap hoeft echter niet direct een reden te zijn om tot sterilisatie over te gaan. Veel afleiding, schraal voeren en het zoveel mogelijk negeren van afwijkend gedrag de teef in veel gevallen helpen om sneller door de schijnzwangerschap heen te komen. Ook is het verstandig om niet uitgebreid aan de melk-gevende tepels van de teef te zitten of veel over de buik te aaien: de hypofysen kunnen hierop reageren door juist extra veel melk aan te gaan maken. Als je er snel genoeg bij bent is 3 dagen vasten in veel gevallen al voldoende om van schijzwangerschap af te raken.

Medicatie tegen schijnzwangerschap

Er bestaan een aantal reguliere middelen die schijnzwangerschap tegengaan. Dit zijn veelal zogeheten prolactineremmers, die de aanmaak van het hormoon prolactine tegengaan. Deze middelen kunnen echter bijwerkingen veroorzaken, variërend van sloomheid tot kramp of misselijkheid.

Ook zijn er diverse middelen op natuurlijke basis verkrijgbaar die het schijnzwangere gedrag en de bijkomende fysieke gevolgen terugdringen.

Een combinatie van extracten van Echte salie (Salvia officinalis),  Haver (Avena sativa) en een verdund extract van Duivelsdrek (Asa foetida) hebben een regulerende uitwerking op de hormoonhuishouding van de teef en gaan verschillende soorten schijnzwangergedrag tegen. Deze combinatie kan worden ingezet vanaf de laatste dag van de loopsheid, tot het moment dat de schijnzwangerschap normaliter weer zou verdwijnen.

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Schijnzwanger.

"Het lijkt wel of mijn hond of kat hooikoorts heeft, maar kan dat wel?" Ja, dat kan. Pollenallergie (hooikoorts), is een bekende atopie bij honden en katten. Atopie is een allergische reactie op stoffen (allergenen) die door het dier worden ingeademd of waar de huid mee in contact komt. Dit kunnen bepaalde mijtsoorten zijn, of zelfs huidschilfers van andere dieren, maar vaak is stuifmeel de boosdoener.

Hoe herkent u een pollenallergie bij uw hond of kat?

Zodra het eerste stuifmeel door de lucht vliegt krijgt het dier last van klachten. Jeuk, roodheid, vachtproblemen en ontstekingen zijn de meest voorkomende symptomen. Sommige dieren krijgen jeukende pootjes na het lopen door gras en gaan op hun poten kluiven. Andere dieren krijgen krijgen korstjes op hun kop of geïrriteerde ogen. Ook op de luchtwegen kan stuifmeel een ‘astmatische’ reactie veroorzaken, net als bij de mens.

Wanneer u allergische klachten bij uw dier waarneemt die jaarlijks terugkeren en (vaak) vrij plotseling - met name in het voorjaar en de zomer - de kop opsteken, is een pollenallergie niet uitgesloten.

In alle overige gevallen dient te worden begonnen zodra de eerste tekenen van pollenallergie zich voordoen. Voor het beste effect wordt aangeraden om dit middel tenminste twee pollenseizoenen consistent te gebruiken.

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Pollenallegie of hooikoorts.

Een groeiend aantal honden- en kattenbezitters stelt zelf de voeding voor hun dier samen; het zogeheten ‘BARFEN’, waarbij BARF staat voor Biologically Appropriate Raw Food of Bones And Raw Food. Een nog groter aantal voert een compleet versvlees. Deze manier van voeren heeft, mits goed uitgevoerd, veel voordelen voor de gezondheid omdat het zeer goed aansluit bij de natuurlijke voedingsbehoefte en spijsvertering van een dier. In sommige gevallen is een rauw dieet echter niet genoeg om bepaalde klachten te verhelpen en ook versgevoerde honden en katten zijn wel eens ziek. Hieronder leest u de supplementen die goed passen bij een rauw dieet; als een dier minder goed in zijn vel zit, of als deze bepaalde essentiële voedingsstoffen niet binnenkrijgt doordat hij deze bijvoorbeeld weigert te eten.

Draineren

Allerlei factoren kunnen leiden tot een ophoping van afvalstoffen in het lichaam van een dier, denk aan stress, antibiotica en andere medicijnen of verkeerde voeding. Doordat het lichaam deze afvalstoffen kwijt wil, kan een scala aan klachten veroorzaakt worden, zoals huidproblemen, slechte spijsvertering, (chronische) oog- en oorproblemen en allergieën. In rauwe voeding zitten minder belastende stoffen dan in geconserveerde voeding, vooral doordat rauw voer geen geur-, kleur-, en smaakstoffen of conserveringsmiddelen bevat. Vaak heeft alleen de overschakeling op een rauw dieet al een reinigend effect op het lichaam. Als dit echter niet snel genoeg gaat of niet sterk genoeg werkt kan een drainagekuur dit proces versnellen. Let op; de klachten kunnen in het begin verergeren doordat de organen in het lichaam worden geprikkeld om afvalstoffen sneller uit te scheiden. Dit is ook de reden dat een drainagekuur niet aan dieren die erg ziek zijn mag worden gegeven, de weerstand moet in principe goed zijn. Geef ook geen drainagekuur aan drachtige dieren.

Drainagemiddelen stimuleren de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het ondersteunen van de blaas- en nierfunctie, de spijsverteringsfunctie en de werking van het lymfestelsel. Het zorgt ervoor dat het lichaam aan het werk gezet wordt om aanwezige afvalstoffen sneller uit te scheiden en versterkt het immuunsysteem. In een lichaam dat vrij is van afvalstoffen worden medicijnen en supplementen beter opgenomen. Na een drainagekuur kan een ´schone start´ worden gemaakt. Daarnaast zorgt een drainagekuur voor vermindering van allergische reacties, waardoor het ook in gevallen van chronische huid- en vachtproblemen raadzaam is om met regelmaat een drainagekuur te geven.

Probiotica: ter opbouw van de darmflora

‘Gezondheid begint in de darmen’ is een zeer waar gezegde. De verhouding van goede en slechte bacteriën is hiervoor van groot belang. Rauwe voeding bevat relatief veel meer gunstige darmbacteriën dan verhitte, steriele voeding en kan in veel gevallen van een slechte spijsvertering al een heel stuk helpen. Soms is dit echter nog niet voldoende of raakt het evenwicht verstoord, bijvoorbeeld door een wormenkuur, antibiotica of ziekte. Dan kan het nuttig zijn de darmflora te helpen door de gunstige darmbacteriën in zeer geconcentreerde vorm toe te voegen aan de voeding. Probiotica kunnen tevens standaard ter ondersteuning worden gegeven bij alle dieren met een slechte spijsvertering, zoals diarree, maar ook bij dieren met maagproblemen. Ook kunnen Probiotica in sommige gevallen uitkomst bieden bij honden die veel poep eten. Ook bij de overschakeling van brokken op rauwe voeding Probiotica zeer goed als supplement worden gegeven om deze soepel te laten verlopen.

Essentiële vetzuren Omega-3

Onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar voor een gezond dierenlichaam. In moderne hondenvoeding zit echter wel veel omega-6, maar vrijwel geen omega-3 zo ontzettend belangrijk is voor een goede opname van deze vetzuren door het lichaam. Beide vetzuren maken namelijk voor hun omzetting in gunstige stoffen namelijk gebruik van een aantal dezelfde enzymen. Wanneer teveel omega-6 wordt aangeboden, wordt omega-3 onvoldoende omgezet in EPA en DHA. In rauwe voeding zitten weliswaar meer onverzadigde vetten dan in verhitte voeding, ook hier ontbreekt vaak de juiste verhouding door het ontbreken van voldoende omega-3 in het menu. Regelmatig verse, vette vis als zalm, makreel of haring aan de hond voeren is een goede optie. Vette vis is echter niet alleen redelijk duur, het is ook redelijk vet. Met name dieren die aanleg hebben tot overgewicht, maar ook dieren die keurig op gewicht zijn, zouden zó veel vette vis moeten eten dat ze onherroepelijk te dik zouden worden. Het toedienen van een geconcentreerde hoeveelheid omega-3, in de vorm van visolie, is dan ook een gezond, caloriearm alternatief. Omega-3, is de perfecte aanvulling op het voer van hond of kat. Omega-3 olie kan over het voer gedruppeld worden of als capsule worden gegeven (veel honden eten de capsules als een snoepje). Omega-3 voorziet in de dagelijkse behoefte Omega-3 van hond of kat. Ook bij honden of katten met een doffe vacht, droge huid of stramme beweging kan het goed in worden gezet als ondersteuning.

Vitaminen en Mineralen

Een goede, uitgebalanceerde voeding bevat in principe alle vitaminen en mineralen die een dier nodig heeft. De grond bevat echter, niet overal een uitgebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen. Dit kan ook zijn gevolgen hebben voor de voedzaamheid van vlees en groenten. Indien een dier tekenen van een verminderde weerstand vertoont kan het nuttig zijn om een vitaminesupplement aan de voeding toe te voegen. En sommige dieren zijn erg kieskeurig en weigeren bepaalde onderdelen van een uitgebalanceerd zelf samengesteld menu, bijvoorbeeld orgaanvlees, of groenten. Vooral katten kunnen nogal eens lastig en kieskeurig zijn. Een Vitaminen en Mineralen supplement kan dan als extra boost gegeven worden, niet vaker dan 2-3x per week. Het is aan te raden om dit supplement te mengen met iets wat ze heel lekker vinden.

Vitalmix is een uitstekend multipreparaat met aminozuren, vitaminen en mineralen voor honden en katten. Klik hier.

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Rauw? Welke supplementen passen hierbij?.

EPA en DHA Indicaties

Vrijdag 29 april 2016

Omdat de lichaamsvoorraad van EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) beperkt is, is het belangrijk te zorgen voor een regelmatige aanvoer van omega 3-vetzuren uit voeding (en supplementen).

 • huid en vacht (atopische dermatitis, neurodermatitis, atopisch eczeem, overmatige haaruitval)
 • bewegingsstelsel (artrose, heupdysplasie, elleboogdysplasie)
 • allergieën, voedselintolerantie
 • FCGS (gingivitis-stomatitis-pharyngitis complex)
 • auto-immuunziekten (Lupos, Pemphigus)
 • immuunversterking
 • hart (pericarditis, myocarditis, cardiomyopathie, hartritmestoornissen)
 • luchtwegen (astma, bronchitis)diabetes, insulineresistentie
 • darmen  (IBD/IBS)
 • dracht en groei van jonge dieren
 • gedragsstoornissen

OMEGA-3

De naam van het vetzuur heeft betrekking op de plaats van de eerste dubbele binding vanaf de methylzijde gerekend; zo heeft Omega-3 de eerste dubbele binding op het derde koolstofatoom. Een aantal van deze vetzuren, zoals Omega-3 en Omega-6, zijn essentieel en móeten dus via de voeding worden opgenomen. Met name de Omega-3 vetzuren Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA) zijn van groot belang voor een gezond dierenlichaam. De dubbele binding in onverzadigde vetzuren zorgt op de eerste plaats voor een andere ruimtelijke structuur van de keten dan verzadigde vetzuren, onverzadigde vetten hebben een ‘knik’ in de keten. De dubbele bindingen hebben bovendien een licht negatieve lading, met als gevolg dat ze elkaar als twee  dezelfde polen van een magneet afstoten. Dit heeft tot gevolg dat de vetzuren zich over een groter oppervlak in de cel verspreiden waardoor de soepelheid hiervan vergroot.  ONVERZADIGDE VETZUREN hebben van nature één of meerdere bochten in de keten. Hoe gekromder de keten, des te meer ruimte het vetzuur inneemt na het inbouwen in de celmembraan.  Op deze manier wordt de MEMBRAAN FLEXIBELER en minder stug naarmate er meer en sterker onverzadigde vetzuren in aanwezig zijn, wat de functionaliteit van de celmembraan verbetert. Door hun structuur en onvermogen nieuwe atomen aan zich te binden zijn VERZADIGDE VETTEN daarentegen onbuigzame, stugge en rechte vetzuurketens.

VIS OF PLANT?

Omega-3 vetzuren kunnen gesynthetiseerd worden door chloroplasten in plankton. Via de voedselketen komen Omega-3 vetzuren in vissen en schelpdieren terecht. De beste bronnen van Omega-3 vetzuren zijn de vette vissoorten die in koud, diep water hebben gezwommen zoals sardienen, tonijn, haring en makreel. Des te dieper en kouder het water, des te meer isolatie een vis nodig heeft en des te meer plankton wordt opgenomen wat resulteert in een hogere synthese van Omega-3. Vis is niet de enige bron van Omega-3. Sommige plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie,zijn ook rijk aan dit vetzuur.  Waar visolie echter de EPA en DHA ‘kant-en-klaar’ levert,  bevatten plantaardige oliën met name alfa-linoleenzuur (ALA).

Volgens de stofwisselingsroute van essentiële vetzuren, moet ALA nog worden omgezet in EPA en DHA. Voor deze omzetting zijn de enzymen Delta-5 en Delta-6 desaturase nodig. Uit studies blijkt dat katten deze enzymen voor een groot gedeelte ontberen waardoor zij nauwelijks EPA en DHA kunnen synthetiseren uit ALA. Voor katten is het derhalve van essentieel belang dat EPA en DHA in hun zuivere vorm aan de voeding worden toegevoegd of wordt gesupplementeerd. Honden zetten van de aangeboden ALA maar 10% om in de zo belangrijke EPA en DHA. HET BELANG VAN DE JUISTE VERHOUDING Zowel Omega-3 als Omega-6 maken gebruik van dezelfde desaturase enzymen, voor de omzetting naar Arachi-donzuur (AA). Dit heeft tot gevolg dat er competitie om de Delta-5 en Delta-6 desaturase-enzymen ontstaat. De meest optimale verhouding van Omega-6: Omega-3 is maximaal 4:1, deze verhouding is echter in lang niet alle gevallen in commerciële diervoeding aanwezig. Veel honden krijgen, net als mensen, relatief te weinig goed opneembare Omega-3 binnen en teveel Omega-6. Een studie van Plantinga en Beynen uit 2003, waarbij 15 merken commerciële kattenvoeding werden geanalyseerd, toonde bovendien aan dat sommige kattenvoeders een te laag gehalte Omega-3 vetzuren bevatten. Wanneer middels de voeding relatief teveel Omega-6 vetzuren worden aangeboden heeft dit tot gevolg dat Omega-3 vetzuren in mindere mate omgezet worden in

EPA en DHA waardoor de directe behoefte aan deze twee vetzuren groeit. Suppletie van de Omega-3 vetzuren EPA en DHA in de vorm van visolie is in dergelijke gevallen zeker geen mode-uiting maar een noodzaak.  EPA Zowel Omega-3 als Omega-6 vetzuren zijn precursors van zogenaame eicosanoïden. Deze stoffen worden geproduceerd als lokale signaalstoffen tussen cellen. Eicosanoïden zijn betrokken bij processen als ontsteking en bloedstolling (trombose). Eicosanoïden die afkomstig zijn van arachidonzuur (type 2 en 4) zijn pro-inflammatoir, terwijl de eicosanoïden die uit EPA worden gemaakt (type 3 en 5) ANTI-INFLAMMATOIR zijn.

DHA Essentiële vetzuren, en dan met name DHA en Arachidonzuur, zijn de belangrijkste bouwstenen van de membraan van de hersencellen (waar het in de fosfolipiden wordt ingebouwd) en van de myelineschede rondom de zenuwen. Deze essentiële vetzuren verhogen in deze cellen de vloeibaarheid van de membraan, wat de prikkelgeleiding, de synaptische signaaloverdracht en zo de informatieverwerking, bevordert. In de membraan zijn ook receptoren aanwezig voor onder meer serotonine en dopamine. Bij onvoldoende vloeibaarheid van de membraan kunnen verstoringen ontstaan in de receptorfunctie. Naast beïnvloeding van ontstekingsprocessen via de eicosanoïdenstofwisseling kunnen essentiële vetzuren (EPA, DHA en GLA) ook directe effecten uitoefenen op het IMMUUNSYSTEEM en ontstekingsreacties. Zo is in humaan onderzoek aangetoond dat mensen die lijden aan auto immuunziektes een verminderde ontstekingsgevoeligheid ontwikkelen door supplementatie van EPA en DHA. Het werkingsmechanisme van dit effect berust op het inhiberen van het complementaire immuunsysteem Th2 (pro-inflammatoir voor auto-antigenen) en activatie van het complementaire systeem Th1 en dat betekent BESCHERMING TEGEN ALLO-ANTIGENEN EN KANKER.

SYMPTOMEN VETZUURDEFICIËNTIE

Fysiek: overdreven dorst, frequent urineren, harde, droge bobbeltjes op de huid (‘folliculaire keratosis’), ruwe of droge huid, jeuk, droge vacht, schilfertjes, oogproblemen, gescheurde nagels, neiging tot allergie of atopie zoals eczeem, hooikoorts, voedings-intolerantie. Aandachtsproblemen, onrust, angst, agressief gedrag, intolerantie.

Geschreven door Dogamientje in de categorie: Omega-3 vetzuren uit geconcentreerde visolie .